Glutensiz beslenme, son yıllarda zayıflama amacıyla giderek popülerleşen diyet modellerinden birisi olmuştur. Aslında bu diyet, vücutta gluten intoleransına sebep olan ve kişinin asla gluten tüketmemesini gerektiren çölyak hastalığının tedavi yöntemidir. Peki gluten nedir, glutensiz diyet zayıflamaya yardımcı olabilir mi? Bu soruların cevabına beraber bakalım.
Gluten, içerisinde bulunduğu besinlerde yapışkan kıvam veren bir tür proteindir. Ekmek gibi unlu mamüllerin pişerken kabarmasını sağlar. Genellikle buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunur. Çölyak hastalığı ise gluten tüketildiğinde gerçekleşen hassasiyet ve emilim bozukluğu hastalığıdır. Otoimmün ailesel geçişli bir hastalıktır ve tedavi yöntemi glutensiz diyettir.
Normalde sağlıklı bir bireyin gluteni hayatından çıkarması gerekmemektedir. Çalışmalar ile kesin kanıtlanmış olmasa da kilo vermeye çalışan bireylerde, özellikle de başka otoimmün hastalıkları varsa ara ara glutensiz diyet uygulanması kilo verme sürecini destekleyebilir. Bu etki genellikle glutensiz diyetle beslenildiğinde otoimmün sistem üzerindeki baskının azalması, paketli gıda tüketimi sınırlandığı için işlenmiş gıda tüketimin azalması ve dolayısı ile rafine şeker tüketiminin azalması gibi durumlardan kaynaklanır. Zayıflama sürecini desteklemek açısından ara ara tavsiye edilebilecek glutensiz diyetin faydası görülürse belirli aralıklarla uygulanabilir.
Ama uzman kontrolünde yapılmayan glutensiz diyetlerde büyük bir yanlış var, karbonhidratı tamamen kesmek! Glutensiz diyet yapılsa dahi kişinin günlük enerji ihtiyacının en büyük kısmını oluşturan karbonhidrat grubu yeterli ve dengeli miktarda tüketilmelidir. Bunun için glutensiz karbonhidrat kaynakları tercih edilebilir. Glutensiz ekmek, bulgur yerine pirinç pilavı, glutensiz makarna, karabuğday, kinoa, amarant tüketilebilir.
Özel diyetler uygularken faydadan çok zarar vermemesi ve yanlış uygulamalar yapılmaması için mutlaka bize danışın.