Kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi etleri yakından tanıyoruz. Kahvaltıda bunlar yerine sosis, salam, sucuk gibi etleri tercih ediyoruz. Bu etler ise ‘işlenmiş et’ olarak sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırma aklımızda ‘’neden işlenmiş, nasıl işlenmiş, bu işlenmişliğin bizim üzerimizdeki etkisi nedir?’’ gibi soruların oluşmasına yol açıyor. Neden ve nasıl işlenlendikleri herkes için merak konusu olmasa da işlenmiş etlerin üzerimizdeki etkisi ne yazık ki hepimizi yakından ilgilendirmelidir.
Hangi hayvandan gelmesine bağlı olarak etler beyaz et, kırmızı et gibi adlarla adlandırılmaktadır. İşlenmiş etler ise uzun süreli koruma veya lezzet amacıyla tuzlama, dumanlama, kurutma gibi aşamalarla et içerisine çeşitli ürünlerin eklenmesiyle oluşurlar.
Endüstriyel üretim olarak adlandırılan üretim aşamalarında ete dışarıdan birçok zararlı, hastalık oluşturucu bakteri bulaşı olmaktadır. Aynı zamanda işlenme aşamalarında diğer mikropların da dahil olması bu etlerde bozulmaya yol açabilir. Bozulma oluşmaması için Sodyum Nitrat adlı koruyucular etlere eklenmektedir. Ve asıl sorun işte tam olarak bu aşamada başlamaktadır…
Sodyum Nitrat her ne kadar koruyucu ve renk veren madde olarak ekleniyor olsa da mide asidinin etkisiyle kanserojen bileşiklere dönüşmektedir. Uzmanların sürekli uyardığı nokta tam olarak bu kısımdır. Yapılan çalışmalar sonucunca her gün yenen her 50 gramlık işlenmiş etin kolorektal kanser riskini %18 arttırdığı belirtilmiştir.
İşlenmiş etlerin bu etkilerini minimuma indirmek için bol lifli beslenmek, C vitamini içeren başka besinlerle birlikte tüketmek veya doğru pişirme tekniklerini uygulamak gibi yöntemler mevcut. Fakat maalesef ki kesin çözüm değiller…Burada işlenmiş ürünleri ne sıklıkla ve ne kadar miktarda tükettiğiniz büyük önem taşıyor.
Birçoğunuzun aklında ‘’Bunları yemezsek kahvaltıda ne yiyeceğiz? ’’gibi soruları belirmiş olabilir. Sağlıklı beslenme yolculuğuna başlayarak vücudunuz için en uygun beslenme şeklini öğrenmek ve sürdürülebilir beslenme davranışı kazanmak için diyetisyenden yardım almanız gerekmektedir.