Categories
Makaleler

TUZ TÜKETİMİ ZARARLI MI?

Yemeklere tuz atmayı seviyor musunuz? Bazılarımız için özellikle yemek tuzsuz ise tadı yokmuş gibi gelebiliyor. Peki yemeklerimize tuz atarken bunun sağlığımız üzerine etkisini düşünüyor muyuz?

İngiltere’de 500 bin kişi ile yapılan bir araştırmada yemeğe tuz atmanın daha erken ölümle yakından ilişkisi olduğu ortaya koyulmuş. Bu çalışma yapılırken sadece sofrada kullanılan tuz göz önüne alınmış ve bu fazla tuz tüketiminin ömrü kısalttığı (özellikle erkeklerin ömrünü kadınlara kıyasla daha çok kısalttığı) ortaya koyulmuş. Araştırmanın sonucuna göre yemeğine her zaman tuz katan kişilerin erken ölüm riski %28! Sadece yemeğe katılan tuzun oluşturduğu riski bile düşünmek korkutucu. Aslında yemeğe katılan tuz günlük tuz tüketimimizin oldukça küçük bir kısmını oluşturmakta.

Günlük almamız gereken tuz miktarı 5 gram. “Dünya Sağlık Örgütü” verilerine göre Türkiye’nin tuz tüketim seviyesi oldukça yüksek. Türkiye’de ortalama tuz tüketimi 15 gram, günlük tavsiye edilenin 3 katından bile daha fazla tuz tüketiyoruz. Tuz denince öncelikle yemekleri hazırlarken kullandığımız veya sofrada eklediğimiz tuz akıllarımıza gelse de işlenmiş / paketli gıdalardan da önemli ölçüde tuz almaktayız. Hatta işlenmiş gıdalar günlük tuz tüketimimizin %75’ini oluşturmakta!

Fazla tuz tüketiminin vücuttaki zararları ise oldukça fazla. Tuz ile aldığımız fazla sodyum, vücudumuzda çeşitli hastalıkların riskini arttırıyor. Sodyum, vücutta kalsiyumun emilim ve kullanımını engelleyerek kemik kütlesinin azalmasına ve kemikleri daha kırılgan olmasına neden olur. Özellikle menopoz sonrası kadınlar, diyabet hastaları ve kemik erimesi riski taşıyan yaşlılar tuz tüketimi konusunda çok dikkatli olmalıdır. Ödem ve inme gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Tuz tüketiminin riskini arttırdığı hastalıklar ise şunlardır:

– yüksek tansiyon,

– mide ve bağırsak ülserleri,

– eklem rahatsızlıkları,

– böbrek hastalıkları,

– kalp yetmezliği,

– kanser.

Tuz tüketimini azaltmak için şunları yapabilirsiniz:

-sofranıza tuzluk koymayın

-paketli tıka tüketiminizi azaltın

-etiket okuma alışkanlığı edinin

-yemeklerinizi tuzla değil baharatlar ile tatlandırmaya çalışın

-turşu, salamura yiyecekler ve şarküteri ürünlerini fazla tüketmeyin

-sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanın (bunun için bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir