Son Kullanma Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi
Kategoriler
Makaleler

Günümüzde gelişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlar sayesinde market alışverişlerinde giderek daha da bilinçli hale gelmekteyiz. Dünya çapında üretilen gıdaların büyük bir kısmı bilinçsiz kullanım sebebiyle israf edilirken ülkemizde de durum bundan çok da farklı değildir. İsraf olan gıdanın % 40’lık kısmı ise hala tüketilebilir olmasına rağmen bilinçsiz kullanım sebebiyle çöpe giden ürünlerden oluşmaktadır. Yaşadığımız dönemde […]

Su İçmeyi Arttırmanın Yolları
Kategoriler
Makaleler

Vücudumuzun ortalama %70’ini oluşturan su, insan hayatı için büyük önem taşımaktadır. İnsanlar susuz sadece birkaç gün yaşamını sürdürmeye devam edebilir. Vücudumuzda suyun yediğimiz besinleri sindirmeye yardımcı olmak, cilt sağlığını iyileştirmek, organlarımızın çalışmasını sağlamak, vücut ısımızı düzenlemek, odaklanmamızı sağlayarak çalışma verimimizi arttırmak, depresyon ve gerginliği azaltarak ruhsal sağlığımızı iyileştirmek, uykumuzu düzenlemek gibi birçok görevi bulunmaktadır. Aynı […]

Aralıklı Oruç
Kategoriler
Makaleler

Milattan önce 500 yılından beri açlık/oruç ve diğer diyetler epilepsi hastalığının tedavisi için kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde ise obezitenin yaygınlaşmasıyla birlikte içerisinde oruç bulunan diyetler çoğu zaman kilo vermek amacıyla kullanılmaktadır. Bu diyetler arasında adını en sık duyduğumuz, aralıklı oruç olarak bildiğimiz intermittent fasting (IF) diyetidir. Aralıklı oruç, günün belirli saatlerinde aç kalınan ve yeme periyodlarını […]

Sirke Zayıflatır Mı?
Kategoriler
Makaleler

Sirke; yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı sos olarak tercih edilen, üzüm veya elma gibi meyvelerden elde edilen asidik bir besindir. Günümüzde özellikle elma sirkesinin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri herkes tarafından bilinmektedir. Bazı olumlu olduğu düşünülen etkileri henüz kanıtlanmamış olsa da elma sirkesinin birçok faydası bulunmaktadır. Siğil ve sivilce gibi cilt hastalıkları için pek çok faydası bulunan bu doğal […]

Turşu Probiyotik Midir?
Kategoriler
Makaleler

Yunanca’da ‘yaşam için’ anlamına gelen probiyotikler yeterli miktarda alındıklarında sağlığı olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalardır. Aynı zamanda sindirim sistemimizde doğal olarak bulunan bu mikroorganizmalar mikrobiyotamızı oluşturmaktadır. Her insanın kendine özgü mikrobiyotası bulunmaktadır. Probiyotiklerin insan sağlığı üzerinde çok çeşitli faydaları vardır. Bu faydalardan bazıları; bağışıklığın arttırılması, bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirimin desteklenmesi, solunum yolu hastalıklarının önlenmesi, ishalin önlenmesi, […]

Çocuğum Okulda Ne Yesin?
Kategoriler
Makaleler

Okullar açılıyor, her yaştan öğrenciler okula dönüyorlar. Yaz tatili sürecinde bazı öğrencilerin beslenme düzeni bozulurken bazıları ise daha iyi bir beslenme düzenine sahip oldular. Uzun aranın ardından okula dönen çocukların, sağlıklı gelişimi için okulda da sağlıklı öğünler yapmaları gerekmekte. Peki çocuklar okulda beslenirken nelere dikkat etmeli? – Ders aralarında abur cubur, bisküvi, çikolata gibi çok […]

Yeni Trend: Airfryer ile Kızartma
Kategoriler
Makaleler

Hayatın hızlanmasıyla birlikte yapımı kısa süren, hızla hazırlanabilen yemeklere yönelim artmaya başladı. Böylece tercihler de ‘fast food’ gibi aşırı yağlı ve kızartma yöntemiyle pişirilen yemeklerden yana yaygınlaştı. Teknoloji de bu tercihlere uygun olarak gelişti ve son zamanlar adını sık sık duymaya başaldığımız ‘Airfryer (Hava Fritözü)’ cihazları piyasaya sürüldü. Sizlerin dikkatini çektiği gibi biz diyetisyenlerin de […]

Sınav Döneminde ve Konsantrasyon Eksikliğinde Beslenme
Kategoriler
Makaleler

Çocukluk ve gençlik dönemlerimizin çoğu sınavlarla ve dolayısıyla sınav stresiyle bir arada geçiyor. Birçoğumuz sınav stresiyle baş edemezken mide bulantısı, aşırı kilo alımı veya kaybı, sindirim problemleri, yoğun kaygı ve baş dönmesiyle de başa çıkmaya çalışmak zorunda kalıyoruz. Böyle sorunların aslında doğru beslenme ile giderilebileceği ise nedense hep gözümüzden kaçıyor… Hem hayat kalitesini hem ders […]

Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Nedir? Beslenme ve Andulasyon Tedavisi
Kategoriler
Makaleler

Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Nedir, Neden Oluşur? İltihaplı romatizma, yani tıbbi adıylaromatoid artrit (eklem romatizması), kronik bir inflamatuar bozukluktur. Bu bozukluk bazı bireylerde göz, akciğer, cilt, kalp ve kan damarları da dahil olmak üzere vücudun birçok sistemine zarar verebilir.  Romatoid artrit, bir otoimmün sistem (bağışıklık sistemi) bozukluğu olup kişinin bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokusuna, özellikle eklem dokularına saldırması […]

Neden Salam Sosis Sucuk Tüketmemeliyiz?
Kategoriler
Makaleler

Kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi etleri yakından tanıyoruz. Kahvaltıda bunlar yerine sosis, salam, sucuk gibi etleri tercih ediyoruz. Bu etler ise ‘işlenmiş et’ olarak sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırma aklımızda ‘’neden işlenmiş, nasıl işlenmiş, bu işlenmişliğin bizim üzerimizdeki etkisi nedir?’’ gibi soruların oluşmasına yol açıyor. Neden ve nasıl işlenlendikleri herkes için merak konusu olmasa da […]

Ödem Atma Yolları
Kategoriler
Makaleler

ÖDEM NEDİR? ÖDEM ATMA YOLLARI Ödem, diyet döneminde sıklıkla karşılaştığımız, tartıda eksileri görmemizi zorlaştıran bir sorundur. Vücuttan yağlar atılmış olsa bile bazen ödem probleminden dolayı tartıda azalan sayılar göremeyebilir, hatta artan rakamlar görebiliriz. Peki ödem nedir, neden oluşur ve en önemlisi bu problem ile nasıl başa çıkabiliriz? Bunları bu yazımızda bulabilirsiniz. Ödem vücuttaki sıvının dokularda […]

Stres Kilo Yapar Mı? EVET!
Kategoriler
Makaleler

Günümüz koşullarında hayatımızın mecburi dayatmalarından birisi stres. Mecburi diyorum çünkü buna istesek de istemesek de maruz kalıyoruz. Trafikte işe yetişmeye çalışırken yaşananlar, iş yerinde iş akışının getirdiği gerginlikler, evde akşam haberlerini izlerken duyduklarımız ve zaten yaşam mücadelesi vermek günlük stres kaynaklarından bazılarıdır. İşte yaşanılan bu tür durumlar ise vücudumuzun stres hormonu dediğimiz kortizolü daha çok […]